פסח, מדריך למשתמש

נתמקד בחלק המעשי יותר לקראת החג. אך רגע לפני, כמה נקודות לקחת בחשבון:

  • אבק – מנקים כל השנה. אנשים עושים כבדרך אגב ניעור אבק בבית. אל תגידו שזה שייך לפסח. זה בעיה שלכם, לא של הפסח.
  • צבע – התורה לא אמרה להרחיב את הדירה, לקנות ריהוט חדש או לצבוע את הבית (בעבר כשהבתים היו עשויים חימר, אדם טח ביתו בשיבולים ובצק לכן, היה צורך לצבוע), לא להאשים את החג והתורה.
  • פירורים – חוששים מפירורים? פירורים ממילא בטלים.

בהדרכה זו אנו נלך מן הקל אל הכבד:

דרגה 0 – מקלחת ושירותים – אין חמץ. Next.

דרגה 1 – חדר הורים – לרוב, אין חמץ.

  • לא אוכלים בחדר – עושים ניקוי זריז, משום חשש.
  • אוכלים בחדר:
    • מתחת למיטה – ייתכן חמץ (אדם מיושב שאכל בחדר השינה – ינקה אחריו) – אז מטאטאים.
    • בתוך המיטה – בדופן המחזיקה את המזרן, מצטבר החמץ בד"כ. מרימים ומברישים.
    • בגדים – נבדוק בכיסי בגד שאוכלים איתו, בכיסים, שם ייתכן חמץ (פעם היו שמים פיצוחים וגרעינים בכיסים. היום ב"ה שמים בשקית).

משך ניקיון: 10 דק'. סה"כ: 10 דק'.

דרגה 2 – חדר ילדים – יתכן שהילדים אוכלים בחדרם ושמים חמץ בכיס בגדיהם.

  • מיטות – מרימים מזרנים, מעבירים מברשת וזהו (לא חובה מים בחדר).
  • ארון –  מנקים קומה ראשונה של ארון. ילד בד"כ יחביא חמץ במדפים שבגובה היד שלו.
  • בגדים – משומשים עד אתמול. ישנים יותר, הרי כבר עברו כביסה (אם נשכח בהם חמץ – הוא נפגם [= אי אפשר לאכול] בכיבוס).
  • תיקים – לנער אותם. לא הולכים איתם ללימודים. הצניעו אותם!

כל החשש הוא שמא ילד החביא בטעות.

בד"כ בבתים בהם הילד מפחד מהוריו – הוא לוקח ממתק בלי רשות. כששומע את צעדיו של אבא, מיד מחביא את הממתק עד יעבור זעם ('משנכנס אב ממעטין בשמחה'): "אבא, מתי אתה הולך לביהכנ"ס, לשיעור?", – "מה קרה שאתה דואג לי?" שואל אבא, -"אבא, אני רוצה שתלמד, שתדע…" משיב הבן ומחכה שילך כדי שיוכל לאכול בשקט.

בבתים מסודרים, איזה סיבה יש לילד להחביא דבר כזה?

משך הניקיון: 30 דק'. סה"כ: 40 דק'.

דרגה 2 – סלון

  • כורסאות וספותננקה עם מברשת ושואב אבק.
  • ספרייה (לא אוכלים עם ספרים) – יש, אולי, לנקות קומה ראשונה – שם ייתכן שילד קטן שם חמץ. קומות עליונות – לא.
  • ספרייה (אוכלים עם ספרים):
    • לא משתמשים בספרים בחג – מרכזים כל הספרים, הברכונים והזמירונים (ספרים שרגילים להשתמש בהם בשולחן בזמן אכילה) ביחד עם החמץ וכך אין שום חובה לבדוק הספרים.
    • משתמשים בספרים בחג – יש לפתוח ולדפדף בהם.

הדפדוף נעשה משום חשש שמא יקראו בספר בזמן אכילת הפסח ויפול פירור למאכל:

  • פירור בטל – אם הוא לא נכנס למאכל.
  • פירור לא בטל – אם הוא נכנס למאכל. נפל לסיר, לצלחת – הכל נאסר, כי איסור חמץ בפסח הוא אפילו במשהו (רמב"ם) או בטל בשישים (עפ"י שולחן ערוך).

אדם מיושב, מחושב ומסודר אינו אוכל ולומד ביחד. קודם מסיימים לאכול. מנקים. אח"כ קוראים בספר. כבד הספרים והספרים יכבדו אותך – להיות מסודר, זה חינוך ילדים לתרבות.

משך הניקיון: 30 דק'. סה"כ: 70 דק'.

דרגה 3 – מטבח (מקור החמץ)

  • ארון כלים – מנגבים, סוגרים ומדביקים – "חמץ". מאחסנים שם כלי הפסח? מעבירים מברשת.
  • ארון המוצרים – על שיטת שלושת הקרטונים כבר קראתם?
  • תנור וכיריים – קונים טוסטר אובן וכיריים ניידים. מנקים קצת מלמעלה – סוגרים וכותבים 'חמץ'. לא שווה להתעסק/להתקמצן בשביל שבעה ימים – זה עולה ביוקר (ניקיון הפריטים האלה מקלקל אותם וגם עולה בבריאות [אדי מסיר שומנים מסוכנים]).
  • פלטת שבת – בד"כ פלטת שבת מסודרת, עטופה בנייר כסף (לעיתים נשפך רוטב מהתבשיל על הפלטה). המניחים לחם ישירות על הפלטה, צריכים להבעיר אותה. לכן, רצוי לקנות פלטה נפרדת לחג.
  • שיש – מקרצפים במים חמים ומכסים בנייר כסף (לא שווה להכשיר אותו. השיש היום עלול להתפוצץ).
  • כיורים – יש חשש שנבלע חמץ בכיור (למשתמשים במים חמים), אך כיור מחרס – אי אפשר להגעיל. כיור מולבש, יפתור הבעיה בקלות ובמהירות. אין כיור מולבש? קונים רשת הגבהה, עם רגליות, לתחתית הכיור.

pessahuserguide

  • כלים – היום אפשר לקנות כלי בפרוטות. כל שנה קונים כלי אחד. שניים. סכנה להכשיר כלים לפסח.
  • מקרר – חמץ יתכן בגומייה שבדלתות המקרר – מעבירים שיפוד בחריצים, ובפריזר – מעבירים סמרטוט לח.
  • שולחן – רוחצים במים חמים ומכסים בניילון. כך, אפשר לאכול חמץ על השולחן מבלי לזרוק את הילדים החוצה לאכול במדרגות, עד ערב החג (זה משתלם לכשיגדלו, הבית מתנהל כמעט כרגיל). לאחר זמן אכילת חמץ, משליכים החמץ לקרטון "חמץ ודאי", והניילון נשליך לפח.

משך הניקיון: 60-90 דק' (יודעים מה? 120 דק'…) סה"כ: 3~ שעות

ראינו כי כשרות הבית זה בד"כ פחות מ- 20-30% מהבית.

הגענו (בלחץ) לארבע שעות. יודעים מה? ניקח שמונה שעות. אז לנקות בית לוקח 'שמונים שעות' ולהכשיר לפסח זה לא יותר משמונה שעות (וגם זה יותר מדי), פרוסים על פני שבוע, שבועיים.

כל זאת בבית מסודר.

בבית לא מסודר?…קודם צריך שתזיזו את התנור, כך שהרצפה לא תיעקר ביחד איתו… 🙂

מודעות פרסומת

מה על הלב שלכם? אני כאן כדי להקשיב...

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s